Buzdokuz 4. Sayı

BUZDOKUZ ŞİİR TEORİ ELEŞTİRİ DERGİSİ 4. SAYI ÇIKTI

Buzdokuz, kendi gündemini yapan şiiri, teoriyi ve eleştiriyi müjdeler. Kendi gündemini kendi yapan şiir diridir. Geleceği ancak, kendi yasalarını kendinden çıkaran, böylece mevcut algıları değiştiren bir şiir düşünülür kılar. Henüz yazılmamış fakat yazılması mümkün olanı bulur ve tasarlar. Buzdokuz, tasarlanırken hayali kurulabilen, bağlamını yanında getiren işler için ESC demişti: Hayriye Ünal, Ercan y Yılmaz, Muhammed Yusuf Aktekin’in şiirleri yanı sıra ESC’de Murat Üstübal bir görsel şiirle, Burak Ş. Çelik eleştirel bir montaj şiirle, Cansu Aybaş karartma şiir [blackout poetry] örneğiyle, Hakan Şarkdemir video şiir örneğiyle yer alıyor.

CTRL+A bölümünün şairleri şöyle: Osman Özbahçe + Zeynep Arkan + Atakan Yavuz + Mert Özden + Batuhan Durak + Asuman Susam + Ertuğrul Rast + Duygu Irmak + Cengizhan Genç + Yusuf Koşal + Ali Berkay + enderemiroğlu + Nihat Özdal + Vural Kaya + Abdurrahman Ekinci + Yavuz Altınışık.

Buzdokuz, birbirini anlamaya yönelik bir dil teklif etmekle kalmaz, aynı zamanda düşünce ve sanatın verimlerini okura sunmayı da önemser: Bu bağlamda Prt Sc bölümünde Yusuf Koşal, şair, oyuncu ve asamblaj sanatçısı Benjamin Burke’ü bir şiiriyle okura tanıtıyor. Atakan Yavuz kavramsal denemelerin bölümü Space’te şair için alternatif profil önerileri sundu.

Buzdokuz’da ilk kez açılan Enter bölümü, ölümünün ilk yıldönümünde [20 Mart] onu şiirle hatırlamak için Bülent Keçeli’ye ayrıldı. Alptuğ Topaktaş ve Petek Sinem Dulun, Keçeli’nin uzun süreli yoldaşı Murat Üstübal ile şaire dair bir söyleşi gerçekleştirirken Asuman Susam, Ümit Erdem ve Mikâil Söylemez Keçeli’nin kitaplarını incelediler.

Eleştirmenin Buzdokuz’daki mekânı Caps Lock’ta Burak Ş. Çelik, Nurullah Ataç’ın eleştiri anlayışını sorguladı. Zehra Tekin, Süleyman Sabri Genç’in Değirmen Kâhini kitabını eleştirel bir yazıda inceledi. Hasan Bozdaş, siyasi iktidar ve sanat bağlamında Buzdokuz’un şiir ve çıkarsızlık gündemini sürdürürken Ali Galip Yener Twitter çağında şiir kültürü üzerine bir yazı yazdı. Felsefe eleştirel bakmak demek; Caps Lock, Memduh Özdemir’in bakışından bir felsefe terimi Petitio Principii ile kapanıyor.

Buzdokuz kapak söyleşilerinin yeri CTRL+S’de Alman şair ve romancı Kerstin Hensel var. Burak Ş. Çelik, Hensel’le Berlin’de buluştu, kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdi.

Avangartkemikler bu sayıda Hasan Bozdaş’ın çevirisiyle Infolio fanzinin tıpkıbasımına ayrıldı.

Özgür birlikteliğin neşesi Buzdokuz’un atölyesinde karekoddaki görsel ve sesli işlerde okura sürpriz.

 Buzdokuz İletişim
Turgut Reis Cad. 36/5 Anıttepe / Ankara
[email protected]
[email protected]
@buzdokuzdergi
0 533 2766212